Jak se přihlásit ke zkoušce z teorie řízení z češtiny

Jak se přihlásit ke zkoušce z teorie řízení z češtiny

Česká republika má velmi přísnou zkoušku z teorie řízení. Pokud chcete mít možnost řídit v této zemi, musíte absolvovat tento test. Pokud chcete řidičský průkaz, který byl vydán v jiné zemi EU pro český, budete muset doložit následující dokumenty: 

Platný doklad totožnosti (např. občanský průkaz nebo cestovní pas), platný řidičský průkaz a doklad o trvalém pobytu v ČR

● Vaše jméno

● Kontaktní údaje (adresa a telefonní číslo)

Jakmile od vás obdrží tyto informace, pošlou zpět formulář žádosti, který obsahuje všechny potřebné podrobnosti o tom, jaké dokumenty musí být součástí každé žádosti. Žádost o nový řidičský průkaz stojí 1 500 Kč (kolem 60 USD).

Kategorie řidičského oprávnění Česky s kódem kategorie

Kategorie řidičského oprávnění v České republice jsou:

● Motocykl (kategorie A1)

● auto (kategorie B)

● Nákladní automobil (kategorie C)

● Autobus (kategorie D).

Českých řidičských průkazů je 16 a doba platnosti je různá. Většina lidí bude potřebovat kategorii B k řízení běžných aut a menších motocyklů.

Tento společný řidičský průkaz skupiny (B) se spolu s skupinami AM, A1, A2, A, B1, B + E a T vydává s dobou platnosti 10 let. Týkají se řízení lehčích vozidel nebo motocyklů, kromě kategorie B (běžná auta). Ostatní kategorie (C až E) jsou pro ty, kteří chtějí řídit nákladní automobily a autobusy – platí pouze 5 let a je nutné je poté obnovit.

kategorie český řidičský průkaz 

Pro kategorie A1, A2, A, AM, B1, B, B + E, T  Doba platnosti je  10 let

Pro kategorie D1, D1 + E, C, C + E, E, D, D + E, C1, C1 Doba platnosti je  + 5 let

Co když nemám řidičský průkaz v ČR?

Pro přijetí do autoškoly v ČR musíte splnit následující kritéria:

Nejlepší by bylo, kdyby ti bylo alespoň 18 let

Rezidenti v ČR déle než šest měsíců

Nejlepší by bylo, kdybyste neměli platný zákonný zákaz řízení motorových vozidel

Nemáte žádný zdravotní stav, který by vám bránil v řízení

České řidičské zkoušky: Test z teorie:

Ve zkouškách z češtiny si první díl ověřuje, co teoreticky umíte. Je to jako kvíz s 25 otázkami, kde si vybíráte odpovědi. Můžete získat až 50 bodů, ale k úspěšnému složení potřebujete alespoň 43 bodů. Máte pouze 30 minut na zodpovězení co nejvíce otázek. Pokud neuspějete, můžete to zkusit znovu, ale před dalším pokusem musíte počkat 5 pracovních dní.

Jaký je další postup po zkoušce z teorie jízdy z češtiny?

V České republice můžete zkoušku z praxe řidičů skládat po složení písemného testu. Pokud se vám bude dařit, dostanete formulář se všemi razítky školy a výsledky zkoušek. Tento formulář budete potřebovat k pozdější žádosti o český řidičský průkaz.

Pokud neuspějete v písemném testu na první pokus, můžete to zkusit znovu, ale před dalším výstřelem musíte počkat 5 pracovních dnů. Nezapomeňte také, že pokud složíte jednu část řidičského testu (teorii nebo praxi), ale neuspějete v druhé, a je to více než 6 měsíců, musíte celý kurz zahájit v autoškole.

Po absolvování teoretického testu z češtiny a získání certifikátu je dalším krokem žádost o řidičské oprávnění na policejním oddělení.

Po úspěšném absolvování všech částí řidičské písemné a praktické zkoušky obdrží uchazeč osvědčení, které je třeba spolu s několika dalšími doklady předložit na obecním úřadě:

Vyplněný formulář žádosti

Platný doklad totožnosti

Doklad o pobytu (pro cizince)

Původní řidičský průkaz (v případě obnovení)

Lékařské propuštění od lékaře.

Žádosti o řidičský průkaz musí být podány do 6 měsíců od složení zkoušky; je administrativní poplatek 200 Kč. Po odevzdání veškeré dokumentace a zaplacení poplatku by vám licence měla dorazit přibližně do 20 dnů.

Pokud osoba nemá řidičský průkaz, může získat dočasné řidičské oprávnění až na 2 roky a po tuto dobu může řídit s instruktorem.

Pokud nemáte řidičský průkaz, můžete získat dočasné řidičské oprávnění až na 2 roky a můžete řídit s instruktorem. K řízení s instruktorem musíte mít dočasnou licenci.

Před získáním plného řidičského průkazu musíte složit řidičskou zkoušku.